Felvételi eredmények: egyre népszerűbb a Kecskeméti Főiskola

Most 835-en örülhetnek, hogy felvételt nyertek a Kecskeméti Főiskolára, tavaly ilyenkor ez a szám 740 volt.  Ez 12 %-os emelkedést jelent, ami különösen jó eredmény, mert a felvettek száma országosan mintegy 10 %-kal csökkent az előző évhez képest, a főiskolák többsége pedig még ennél is nagyobb csökkenést könyvelhet el.

Az eredmények igazolják, hogy a Kecskeméti Főiskola gyakorlatorientált képzési kínálatával, kiterjedt gazdasági kapcsolataival megtalálta a helyét az átalakuló felsőoktatásban – hangsúlyozza az intézmény rektora dr. Ailer Piroska.

A Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar 62-vel, a Kertészeti Főiskolai Kar 47-tel több hallgatót tudott felvenni, mint tavaly ilyenkor. A Tanítóképző Főiskolai Karon 14-gyel kevesebben jutottak be, mint tavaly.  A tanító és óvodapedagógus alapszakokra felvettek száma ugyan nem változott, de a felsőoktatási szakképzés idén országosan kevésbé volt népszerű, ami a kar eredményében is megnyilvánul.  Összességében a Kecskeméti Főiskolára 12 %-kal több hallgató jutott be, mint tavaly ilyenkor, az államilag támogatott hallgatók esetében azonban még jobb a felvételi eredmény, mintegy 24 %-kal nőtt a számuk 2012-höz képest.

Az összes magyar felsőoktatási intézményt tekintve csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen nőtt nagyobb arányban a felvettek száma, mint a Kecskeméti Főiskolán.   A főiskolák közül  két egyházi fenntartású intézménynek, a Táncművészeti  Főiskolának  és a Kecskeméti Főiskolának jobb az eredménye, mint tavaly.  A többi főiskolán 7 és 44 % között csökkent a felvett hallgatók száma.

A ponthatárok, hasonlóan más intézményekhez itt is alacsonyabbak voltak, mint tavaly, 240 ponttal vagy ahhoz közeli eredménnyel is be lehetett jutni.  A jelentkezők átlagpontszámai árulkodnak arról, hogy mely szakokra érkeztek  jobb eredményekkel. A legmagasabb átlagpontszámok a kertészmérnöki önköltséges szakon vannak: a nappali tagozaton 392, a levelező tagozaton 418,88 a felvettek átlagpontszáma. Műszaki képzési területen a műszaki menedzser szakon önköltséges levelező tagozatra jelentkezők érték el a legmagasabb átlagpontszámot, 336,33 pontot. A mérnökinformatikus szakon szintén az önköltséges levelező tagozatra jelentkezők átlagpontszáma a legmagasabb, 388 pont.  A pedagógiai képzési területen tanító szakon a levelezős államilag finanszírozott jelentkezők érték el a legmagasabb átlagpontszámot 335,15 pontot.

Kövess bennünket!

Hírlevél

Eseménynaptár